agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Kurczak z piekarnika.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kurczak pieczony w piekarniku

Kurczak z piekarnika.

Składniki:

Kurczak z piekarnika.

 

  • kurczak tuszka 1 szt
  • sól 1 łyżeczka
  • przyprawa do kurczaka 1 opak
  • olej 3 łyżki
  • cytryna 0.5 szt

Sposób przygotowania:

Kurczak z piekarnika.
Przygotować niezbędne składniki. Kurczaka umyć pod bieżąca wodą, osuszyć, porcjować przy pomocy dużego noża na części, następnie natrzeć solą i odstawić na 2 godziny. Składniki marynaty wymieszać: przyprawa do kurczaka lub drobiu, olej, sok z cytryny wymieszać dokładnie, natrzeć mięso i odstawić najlepiej na noc do lodówki. Drób ułożyć bezpośrednio na ruszcie i piec ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. Co jakiś czas mięso polewać tłuszczem, które się wytopi podczas pieczenia.