Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczak z pomarańczowa marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Często gotuję zupy na kurczaku .I mam już serdecznie dość gotowanego kurczaka .Stąd tez różne pomysły na wykorzystanie mięsa drobiowego

Kurczak z pomarańczowa  marchewką

Składniki:

Kurczak z pomarańczowa marchewką

 

  • 1 duże udko kurczaka ugotowane
  • 3 ugotowane marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka konfitury z gorzkich pomarańczy ( lub innej nisko słodzonej pomarańczowej )
  • ½ pomarańczy
  • papryka mielona
  • pieprz mielony
  • curry
  • sok z cytryny
  • 1/3 szklanki wywaru z gotowania kurczaka
  • 2 łyżki pokrojonego koperku

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z pomarańczowa marchewką
Marchew pokroić w grubą kostkę , pomarańczę obrać ze skórki , usunąć białą błonkę i pokroić w kawałki . Kurczaka obrać ze skórki , usunąć chrząstki , przedzielić na dwa kawałki – pałkę i górne udko ( tak by mięso się nie rozpadło ). Natrzeć papryką , curry i pieprzem . W rondelku rozgrzać 1 łyżkę masła . Dodać konfiturę pomarańczową , bulion . Chwilę gotować tak by konfitura się rozpuściła . Wrzucić marchew i pomarańcze .Doprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny . Dusić mieszając aż marchew się zagęści . Dosypać koperek . Na patelence rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju . Obsmażyć kurczaka na rumiano . Podawać kurczaka ułożonego na warstwie marchewki z ziemniakami lub ryżem .