Sposób przygotowania:
Kurczak z pomarańczowa marchewką
Marchew pokroić w grubą kostkę , pomarańczę obrać ze skórki , usunąć białą błonkę i pokroić w kawałki . Kurczaka obrać ze skórki , usunąć chrząstki , przedzielić na dwa kawałki – pałkę i górne udko ( tak by mięso się nie rozpadło ). Natrzeć papryką , curry i pieprzem . W rondelku rozgrzać 1 łyżkę masła . Dodać konfiturę pomarańczową , bulion . Chwilę gotować tak by konfitura się rozpuściła . Wrzucić marchew i pomarańcze .Doprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny . Dusić mieszając aż marchew się zagęści . Dosypać koperek . Na patelence rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju . Obsmażyć kurczaka na rumiano . Podawać kurczaka ułożonego na warstwie marchewki z ziemniakami lub ryżem .