darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Kurczak z rosołu upieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wykorzystanie kurczaka z wywaru

Kurczak z rosołu upieczony Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak z rosołu upieczony

 

  • 4 ćwiartki i 4 pałki z kurczaka, na których gotowaliśmy zupę/rosół
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • szklanka bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • kieliszek 40 ml pigwówki
  • przyprawa do kurczaka, papryka ostra

Sposób przygotowania:

Kurczak z rosołu upieczony
Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy pokrojone na pół pieczarki, pióra cebuli i ząbki czosnku przekrojone na pół. Posypujemy przyprawami. Całość zalewamy delikatnie bulionem tak, aby nie zakrywał w całości kurczaka. Na koniec polewamy mięso nalewką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na ok. 20 minut (tak, aby skórka kurczaka się ładnie zarumieniła)
Kurczak z rosołu upieczony
Dodajemy pieczarki, cebulę, czosnek i przyprawy, zalewamy bulionem