Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kurczak z rożna 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nic prostszego, ale jaki smak... Któż z nas mięsożerców go nie lubi?

Kurczak z rożna 3

Składniki:

Kurczak z rożna 3

 

  • 1 cały kurczak (ok. 2 kg)
  • 5-6 łyżek przyprawy do kurczaka
  • sól czosnkowa - wg uznania
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki

Sposób przygotowania:

Kurczak z rożna 3
Kurczaka dokładnie umyć i lekko osuszyć papierowym ręcznikiem. Kurczaka z każdej strony posypać solą czosnkową, przyprawą do kurczaka i mieloną papryką. Mięso dobrze natrzeć przyprawami. Przyprawionego kurczaka nadziać na rożen. Skórę przy nogach kurczaka lekko naciąć i przez te nacięcia przełożyć jego nogi na krzyż (nogi kurczaka można też związać). Końcówki skrzydeł można obciąć. Szpikulec z nadzianym na niego kurczakiem umieścić w piekarniku. Piekarnik nastawić na 170-180 stopni. Kurczaka piec ok. 2 godziny. Na dnie piekarnika umieścić blaszkę, do której będzie skapywał tłuszcz wytapiający się z kurczaka.