Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Kurczak z rożna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kurczak pieczony na rożnie w piekarniku. Jest smaczny i równo przyrumieniony. Żeby obiad był kompletny upiekłam razem z nim ziemniaki.

Kurczak z rożna Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak z rożna

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z rożna
Kurczaka oczyścić i osuszyć, najlepiej papierowym ręcznikiem. Przygotować marynatę przeciskając przez praskę czosnek i ścierając świeży imbir. Połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Natrzeć kurczak a dokładnie marynatą, w środku również. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny. Nałożyć kurczaka na rożen wkuwając z dwóch stron zapięcia. Związać sznurkiem bawełnianym skrzydła. Na dole piekarnika umieścić blaszkę. Ziemniaki pokroić na cząstki, a cebulę w piórka. Skropić delikatnie olejem, oprószyć przyprawami. Zawinąć w folię aluminiową i umieścić na blaszce włożonej na dole piekarnika. Piec razem z kurczakiem przez 1,5-2godzin w temperaturze 200*C. Smacznego!
Kurczak z rożna
Przygotować marynatę umieszczając wszystkie składniki w misce.
Kurczak z rożna
Kurczaka dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą.