Sposób przygotowania:
Kurczak z rożna
Kurczaka oczyścić i osuszyć, najlepiej papierowym ręcznikiem. Przygotować marynatę przeciskając przez praskę czosnek i ścierając świeży imbir. Połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Natrzeć kurczak a dokładnie marynatą, w środku również. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny. Nałożyć kurczaka na rożen wkuwając z dwóch stron zapięcia. Związać sznurkiem bawełnianym skrzydła. Na dole piekarnika umieścić blaszkę. Ziemniaki pokroić na cząstki, a cebulę w piórka. Skropić delikatnie olejem, oprószyć przyprawami. Zawinąć w folię aluminiową i umieścić na blaszce włożonej na dole piekarnika. Piec razem z kurczakiem przez 1,5-2godzin w temperaturze 200*C. Smacznego!

