ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Kurczak z rożna pollo al spiedo

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kurczak z rożna znany na całym świecie lecz nie zawsze taki sam dobry :)

Kurczak z rożna pollo al spiedo Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak z rożna pollo al spiedo

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z rożna pollo al spiedo
Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą kiedy kurczak jest umyty odstawiamy aby nam trochę obsechł. Między czasie robimy tak zwaną marynatę z przypraw. Czyli wlewamy oliwę z oliwek do miseczki dodając obrany, rozgnieciony czosnek plus 2 małe łyżeczki czosnku granulowanego 2-3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki i 1 łyżeczkę ostrej, 1 łyżeczkę soli, oregano i bazylii. Wszystko dokładnie mieszamy smarujemy kurczaka w każdym miejscu. resztę która nam pozostała wlewamy do środka do kurczaka i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po minionym czasie wkładamy do piekarnika z termo obiegiem na 50 - 60 minut na 180 stopni obracając co jakiś czas. Wykładamy na talerz i kroimy na porcje podajemy z ziemniaczkami lub jemy z pieczywem. Życzę smacznego :)
Kurczak z rożna pollo al spiedo
kurczaczka myjemy pod bieżącą wodą i odstawiamy na bok
Kurczak z rożna pollo al spiedo
po 12 godzinach wyciągamy z lodówki i umieszczamy w piekarniku
Kurczak z rożna pollo al spiedo
pieczemy 50 - 60 minut po czym wyciągamy i porcjujemy