Sposób przygotowania:
Kurczak z rożna pollo al spiedo
Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą kiedy kurczak jest umyty odstawiamy aby nam trochę obsechł. Między czasie robimy tak zwaną marynatę z przypraw. Czyli wlewamy oliwę z oliwek do miseczki dodając obrany, rozgnieciony czosnek plus 2 małe łyżeczki czosnku granulowanego 2-3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki i 1 łyżeczkę ostrej, 1 łyżeczkę soli, oregano i bazylii. Wszystko dokładnie mieszamy smarujemy kurczaka w każdym miejscu. resztę która nam pozostała wlewamy do środka do kurczaka i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po minionym czasie wkładamy do piekarnika z termo obiegiem na 50 - 60 minut na 180 stopni obracając co jakiś czas. Wykładamy na talerz i kroimy na porcje podajemy z ziemniaczkami lub jemy z pieczywem. Życzę smacznego :)
slawcio
ginowski75
iwa643
odporna na ciepło do około 180 °C potem zaczyna dymić - ale w tym wypadku przepisie użyta jak najbardziej dobrze i smacznie .
slawcio
W sklepach dostępnych jest kilka rodzajów tego produktu. Mamy do wyboru oliwę extra vergine (najlepsza i najdroższa), którą powinno się spożywać tylko jako dodatek do surówek. Jest ona najbardziej wartościowa pod względem zdrowotnym i odżywczym. Otrzymuje się ją z pierwszego tłoczenia na zimno. Oznacza to, że oliwa jest wyciskana ze świeżych oliwek i nie jest później „obrabiana” mechanicznie. Natomiast oliwa rafinowana, czyli właśnie „obrabiana” polecana jest przez dietetyków do gotowania, smażenia i pieczenia. Ma ona wyższą temperaturę palenia, dlatego podczas smażenia nie wytrącają się z niej substancje szkodliwe dla zdrowia.
Tak jak nie każda oliwa, tak i nie każdy olej nadaje się do smażenia. To bowiem zależy od zawartości w nim wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które utleniają się w wysokiej temperaturze. Podczas tego procesu wytwarzają się szkodliwe dla zdrowia substancje. Do smażenia najlepiej używać rzepakowego oleju bezerukowego, oleju z pestek winogron, oleju z ryżu albo oleju arachidowego. Te oleje mają jeszcze jedną zaletę. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia przy głębokim smażeniu w potrawę wsiąka o 20 proc. mniej tłuszczu. Danie jest więc mniej kaloryczne, a za mniejszą ilość tłuszczu w pożywieniu wdzięczna będzie nam wątroba.
slawcio
Oliwa z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia, to najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Oliwa ta charakteryzuje się bogatym aromatem i łagodnym, owocowym smakiem.Zawiera bogactwo cennych składników odżywczyk, Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych oraz witaminy E.
STOSOWAĆ WYŁĄCZNIE NA ZIMNO ! ! !
http://smakiwiejskie.pl/mod/77/cPath/19_122/pID/293/t/pP
ginowski75
ps. Oliwa z Oliwek jest też dobra do gry wstępnej na zimno :)
slawcio
agabi22