WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1710]

Kurczak z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurczak z warzywami to kurczak marynowany w sosie sojowym i przyprawach a następnie smażony na patelni z warzywami mrożonymi.

Kurczak z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z warzywami

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • olej do smażenia
  • ok. 1szkl. mrożonych warzyw na patelnię
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Kurczak z warzywami

ETAP 1:

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokroić na drobne kawałki lub paseczki i wrzucić do miseczki. Wsypać ok. 1 płaską łyżeczkę przyprawy do gyrosa, szczyptę ostrej papryki w proszku i wlać sos sojowy.

Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić pod przykryciem do lodówki na min. 23 godziny żeby się zamarynowało. Po tym czasie na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oleju, wrzucić mięso i obsmażyć. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz przecisnąć czosnek.

Smażyć pod przykryciem kilka minut a następnie dodać mrożone warzywa. Ponownie przykryć patelnię i smażyć aż warzywa będą miękkie.

Na koniec patelnię odkryć i smażyć aż odparuje cały płyn a warzywa się przyrumienią.

Kurczak z warzywami
Kurczak usmażony z przyprawami i cebulą przed dodaniem warzyw
Kurczak z warzywami
Mrożone warzywa dodane do podsmażonego kurczaka z cebulą
Kurczak z warzywami
Mięso z kurczaka wymieszane z przyprawami i sosem sojowym
Kurczak z warzywami
Mokrojone na drobne kawałki mięso z kurczaka

Tagi:

danie mięso