Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Kurczak z warzywami na ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybkie i bardzo smaczne danie na obiad. Kurczak z warzywami orientalnymi smakuje rewelacyjnie a jeszcze z ryżem, to po prostu pychotka.

Kurczak z warzywami na ryżu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak z warzywami na ryżu

 

  • pierś z kurczaka - 1 podwójna
  • ryż - 4 saszetki
  • warzywa na patelnię orientalne - 450 g
  • sól i pieprz
  • papryka ostra
  • sos słodko - kwaśny - 200 g
  • tłuszcz do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z warzywami na ryżu
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na grubsze kawałki. Następnie na rozgrzanym tłuszczu smażymy, posypaną papryką mięso. Warzywa wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć często mieszając. Następnie dodać przyprawę orientalną, wymieszać. Ryż ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Gdy mamy usmażone mięso i warzywa, dodajemy sos słodko - kwaśny, razem chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem Podawać warzywa z mięsem na ryżu. Smacznego ! 
Kurczak z warzywami na ryżu
Ryż podczas gotowania we wrzącej i osolonej wodzie
Kurczak z warzywami na ryżu
Warzywa orientalne podczas smażenia na tłuszczu
Kurczak z warzywami na ryżu
Filety drobiowe pokrojone na kawałki w trakcie smażenia