kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sos słodko-kwaśny do słoików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Miks sezonowych warzyw w pysznym sosie słodko-kwaśnym. Idealne na szybki obiad. Wystarczy dodać podsmażonego kurczaka i makaron i pyszny obiad gotowy.

Sos słodko-kwaśny do słoików

Składniki:

Sos słodko-kwaśny do słoików

 

  • (na 3 duże słoiki)
  • 8-10 średnich pomidorów
  • biała cebula
  • czerwona cebula
  • średnia cukinia
  • po 2 papryki żółte, czerwone i zielone
  • 1/2 główki czosnku
  • 2 kolby kukurydzy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • sól, pieprz, ostra papryka, cukier
  • mleko

Sposób przygotowania:

Sos słodko-kwaśny do słoików
Kolby kukurydzy ugotować we wrzątku z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru i szklanki mleka (bez soli) przez 15 minut. Cebule poszatkować w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na odrobinie oleju. Pomidory naciąć w kształt X, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Pokroić w kostkę cukinie i papryki. Dodać do warzyw i podsmażać aż będą miękkie. Na koniec gotowania dodać kukurydzę z dwóch kolb. W osobnym garnku zagotować olej, ocet i wodę. Dolać do warzyw. Dodać około 3-4 łyżeczek cukru oraz przyprawy do smaku. Zagotować. Gorące wlać do wyparzonych słoików. Zakręcić, pozostawić do ostygnięcia do góry dnem.

Tagi:

cukinia