iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1285]

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bezproblemowy i pyszny obiad na letni dzień, dobrze smakuje z dodatkiem ziemniaków jak i ryżu lub makaronu.

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Składniki:

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

 

  • 1/2 kg mięsa z podudzi kurczaka bez kości
  • 1/2 szklanki bobu
  • 3 młode marchewki
  • 2 większe różyczki kalafiora
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 3/4 śmietany 30%
  • przyprawy
  • szczypior

Sposób przygotowania:

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

ETAP 1:

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym
Mięsa zbyt mocno nie rumienimy i dokładamy warzywa.

Mięso umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze porcje, natrzeć solą oraz czarnym i ziołowym pieprzem. Podudzia mają na sobie niewielkie ilości tłuszczu i dlatego obsmażamy ja na suchej rozgrzanej patelni, kiedy mięso się zarumieni posypujemy pokrojoną w krążki cebulą, plasterkami marchewki, dolewamy bulion ( ja dałam rosół co gotował się w garnku obok).

ETAP 2:

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym
Bób koniecznie obieramy z twardej skórki.

Kalafior rozdrabniamy na mniejsze różyczki i dodajemy do mięsa w momencie kiedy bulion się zagotuje, dodajemy go troszkę później, aby się nie rozgotował za bardzo, dolewamy śmietanę i dalej gotujemy na małym ogniu do miękkości,

Bób gotujemy osobno z dodatkiem soli i po ugotowaniu obieramy z błonki, następnie dodajemy do sosu, doprawiamy do smaku i jeszcze chwilkę razem gotujemy, sos możemy dodatkowo zagęścić 1 łyżką mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości wody.

Na koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, a przed podaniem posypujemy całość drobno posiekanym szczypiorem.