Sposób przygotowania:
Udka zapiekane na warzywach pod sosem śmietanowym
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i obsmażamy na patelni z odrobiną soli. Umieszczamy ziemniaki na dnie naczynia żaroodpornego. Posypujemy ziemniaki pieprzem i sporą ilością ulubionych ziół. Grzyby czyścimy (ja użyłam opieńki, które wcześniej obgotowałam), kroimy w plastry i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy, aż cebula się zeszkli. Przekładamy grzyby z cebulą do naczynia, układając je warstwą na ziemniakach. Groszek z marchewką odsączamy z zalewy i układamy warstwą na grzybach. Udka z kurczaka obsmażamy na patelni z odrobiną pieprzu i soli. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Podsmażone udka układamy na warzywach. Przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z żółtkami, koncentratem pomidorowym, cukrem, posiekanym czosnkiem, ziołami, odrobiną pieprzu i soli. Tak przygotowanym sosem polewamy zapiekankę. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Najsmaczniejsza jest na ciepło. SMACZNEGO!



