kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Udka zapiekane na warzywach pod sosem śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekanka z udkami kurczaka to danie, które łączy ze sobą wszystkie elementy dnia obiadowego: porcje mięsa, ziemniaki i zasmażkę warzywną, a to wszystko przykryte puszystą kołderką śmietanową… Pycha!

Udka zapiekane na warzywach pod sosem śmietanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka zapiekane na warzywach pod sosem śmietanowym

 

  • 5 pałek z kurczaka
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 20 dag grzybów (leśnych lub pieczarek)
  • 3 cebule
  • 1 słoik groszku z marchewką
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • Oregano
  • Tymianek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Udka zapiekane na warzywach pod sosem śmietanowym
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i obsmażamy na patelni z odrobiną soli. Umieszczamy ziemniaki na dnie naczynia żaroodpornego. Posypujemy ziemniaki pieprzem i sporą ilością ulubionych ziół. Grzyby czyścimy (ja użyłam opieńki, które wcześniej obgotowałam), kroimy w plastry i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy, aż cebula się zeszkli. Przekładamy grzyby z cebulą do naczynia, układając je warstwą na ziemniakach. Groszek z marchewką odsączamy z zalewy i układamy warstwą na grzybach. Udka z kurczaka obsmażamy na patelni z odrobiną pieprzu i soli. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Podsmażone udka układamy na warzywach. Przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z żółtkami, koncentratem pomidorowym, cukrem, posiekanym czosnkiem, ziołami, odrobiną pieprzu i soli. Tak przygotowanym sosem polewamy zapiekankę. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Najsmaczniejsza jest na ciepło. SMACZNEGO!
Udka zapiekane na warzywach pod sosem śmietanowym
Podsmażamy kolejno składniki i układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym, na to kładziemy groszek z marchewką.
Udka zapiekane na warzywach pod sosem śmietanowym
Przygotowujemy sos ze śmietany, żółtek, czosnku i przypraw
Udka zapiekane na warzywach pod sosem śmietanowym
Na warzywach układamy podsmażone udka z kurczaka
Udka zapiekane na warzywach pod sosem śmietanowym
Całość polewamy równomiernie sosem i zapiekamy.