Sposób przygotowania:
Kurczak zapieczony w cebuli
Kurczaka myjemy, osuszamy i dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w kosteczkę lub piórka.
Rozgrzewamy odrobinę oleju, szklimy cebulę. Gdy zmięknie podlewamy ja bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do momentu odparowania połowy płynu.
Połowę cebuli przekładamy do naczynia żaroodpornego. Układamy na niej kurczaka i przykrywamy resztą cebuli. Mięso pieczemy pod przykryciem w 180*C przez 50 minut.
Pod koniec możemy zdjąć folię aby kurczak ładnie się zarumienił.
Rozgrzewamy odrobinę oleju, szklimy cebulę. Gdy zmięknie podlewamy ja bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do momentu odparowania połowy płynu.
Połowę cebuli przekładamy do naczynia żaroodpornego. Układamy na niej kurczaka i przykrywamy resztą cebuli. Mięso pieczemy pod przykryciem w 180*C przez 50 minut.
Pod koniec możemy zdjąć folię aby kurczak ładnie się zarumienił.