Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Piers kurczaka zapieczony z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Piersi kurczaka zapieczone w piekarniku z pieczarkami i zółtym serem.

Piers kurczaka zapieczony z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piers kurczaka zapieczony z pieczarkami

 

  • 2 piersi kurczaka
  • 6 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 10 dkg sera zółtego
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Piers kurczaka zapieczony z pieczarkami
Piersi kurczaka opłukać, przekroić każda na dwie cieńsze i delikatnie rozbic tłuczkiem. Każdą piers oprószyc sola oraz pieprzem. Pieczarki i cebule obrać. Na patelni rozgrzac olej i przesmażyc na nim cebulę oraz grzyby, doprawiając je solą i pieprzem. Na kurczaka nałożyć farsz pieczarkowy i wstawic do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok. 25-30 minut, sprawdzając czy mięso jest upieczone. Pod koniec porcje posypac tartym żółtym serem i zapiec, aby ser sie stopił. Podawac do obiadu lub jako przystawkę z pieczywem i ketchupem lub sosami. Można posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Piers kurczaka zapieczony z pieczarkami
Pod koniec pieczenia porcje posypać tartym serem zółtym i zapiec.
Piers kurczaka zapieczony z pieczarkami
Piersi delikatnie rozbić i ułożyc na nich porcje pieczarek.
Piers kurczaka zapieczony z pieczarkami
Pierczarki i cebuę lekko przesmażyć na oleju.
Piers kurczaka zapieczony z pieczarkami
Piersi przekroic wzdłuż i lekko rozbic tłuczkiem.