VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kurczak zapieczony w warzywnym musie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kurczak o smaku wielu pieczonych warzyw. Mięso jest bardzo aromatyczne i mięciutkie. Polecam na smaczny i rodzinny obiad!

Kurczak zapieczony w warzywnym musie

Składniki:

Kurczak zapieczony w warzywnym musie

 

  • 1 kg udek z kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka
  • Ostra czerwona papryka
  • Majeranek
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 5 pieczarek
  • 1,5 cebuli
  • 30 ml oleju

Sposób przygotowania:

Kurczak zapieczony w warzywnym musie
Udka z kurczaka myjemy i dzielimy na części. Dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka, ostrą papryką i majerankiem. Mięso układamy w żaroodpornym naczyniu.

Wszystkie warzywa (papryka, pieczarki, cebula i natka pietruszki) kroimy w kosteczkę. 2/3 warzyw miksujemy na gładki krem w blenderze. Mieszamy z resztą warzyw. Wykładamy na mięsie. Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę 10 minut w 190*C.

Pod koniec na kilka minut możemy odkryć naczynie, po to aby mięso się zarumieniło.