bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Paj z kurczakiem, porem, selerem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zrobiłam paj ;) czyli kurczaka pod ciastem z przepisu z ksiazki Podróze kulinarne. Kuchnia brytyjska

Paj z kurczakiem, porem, selerem

Składniki:

Paj z kurczakiem, porem, selerem

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 por
  • 3 selery naciowe
  • 100g pieczarek
  • 1/3 szkl. śmietany
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 200ml bulionu drobiowego
  • sol, pieprz
  • olej
  • 1 łyzka mąki
  • płat ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

Paj z kurczakiem, porem, selerem
Na patelni rozgrzałam łyzke oleju dodałam pokrojonego w talarki pora, 3 pokrojone selery naciowe i ok 100 g pieczarek pokrojonych na poł lub ćwiartki. Dodałam łyzke mąki, mieszajac zageściłam sos. stopniowo dolałam bulionu drobiowego ok 200ml, mieszajac dodałam śmietanę ok 1/3 szkl oraz łyzke musztardy dijon. Przyprawiłam świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Na osobnej patelni podsmażyłam pokrojone w kostke 2 piersi kurczaka przyprawione tylko sola i pieprzem. Dodałam do sosu, wymieszałam i podgrzałam razem przez pare minut. Farsz wylożylam do naczynia, nakryłam ciastem francuskim, ozdobiłam i zapiekłam w piekarniku 180st przez 20 minut. W przepisie bylo jeszcze o dodaniu 2 plasterków bekonu przesmazonego ale to pominełam.Miła odmiana na szybki obiad. Zapiekanka okazała sie pyszna mysle ze bede kombinowac z innymi nadzieniami również. aha lepiej jest jelsi ktos ma małe naczynia zarodporne to dac kazdemu do osobnego naczynka zalepic ciastem i zapiec. Wtedy kazdy moze sie dobrac do swojej czesci osobno. Bedzie bardziej elegancko.