Sposób przygotowania:
Paj z kurczakiem, porem, selerem
Na patelni rozgrzałam łyzke oleju dodałam pokrojonego w talarki pora, 3 pokrojone selery naciowe i ok 100 g pieczarek pokrojonych na poł lub ćwiartki. Dodałam łyzke mąki, mieszajac zageściłam sos. stopniowo dolałam bulionu drobiowego ok 200ml, mieszajac dodałam śmietanę ok 1/3 szkl oraz łyzke musztardy dijon. Przyprawiłam świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Na osobnej patelni podsmażyłam pokrojone w kostke 2 piersi kurczaka przyprawione tylko sola i pieprzem. Dodałam do sosu, wymieszałam i podgrzałam razem przez pare minut. Farsz wylożylam do naczynia, nakryłam ciastem francuskim, ozdobiłam i zapiekłam w piekarniku 180st przez 20 minut. W przepisie bylo jeszcze o dodaniu 2 plasterków bekonu przesmazonego ale to pominełam.Miła odmiana na szybki obiad. Zapiekanka okazała sie pyszna mysle ze bede kombinowac z innymi nadzieniami również. aha lepiej jest jelsi ktos ma małe naczynia zarodporne to dac kazdemu do osobnego naczynka zalepic ciastem i zapiec. Wtedy kazdy moze sie dobrac do swojej czesci osobno. Bedzie bardziej elegancko.
Dorcia