Sposób przygotowania:
Kurczak ze śliwkami
Śliwki moczymy w winie wymieszanym z miodem. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i dno wykładamy połową posiekanej cebuli. Umyte, obsuszone filety kroimy w poprzek włókien w paski grubości grubych frytek, kropimy obficie sokiem z cytryny, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce- po tym czasie oprószamy najlepiej przez sito - mąką z przyprawami. Na rozgrzaną oliwę kładziemy porcjami przygotowane mięso. Gdy wszystkie kawałki pięknie się obrumienią, wyjmujemy je i układamy na warstwie cebuli i podlewamy tłuszczem na którym mięso się smażyło. Całość zalewamy winem wraz z namoczonymi śliwkami i miodem, posypujemy pozostałą cebulą. Zapiekamy pod przykryciem w wygrzanym piekarniku w temp. 160 st przez 30 min lub nieco dłużej( zależy od grubości mięsa). Najlepiej smakuję podany z ugotowanym na sypko ryżem i sezonową surówką:)