SUPERPRZEPIS

Kurczak zwijany w roladę

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kurczak zwijany w roladę Więcej zdjęć (11)

Mój kurczak dzisiaj w postaci zawijanej rolady, z dodatkami. Kurczak można by powiedzieć bardzo pożywny, sycący, a z dodatkiem ugotowanego ryżu stanowi fajne smakowite danie,które możemy wziąć do pracy na pyszny lunch.

Składniki:

Kurczak zwijany w roladę

 

 

  • składniki na ciasto:
  • mąka pszenna 3 duże łyżki,
  • mąka ziemniaczana 2 duże łyżki,
  • sól 1 szczypta,
  • żółtka 2 szt,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • woda zimna 50 ml,

 

  • Rada;
  • Soli duża szczypta,olej dobrze rozgrzany,woda może być mineralna niegazowana, zamiast sody może być

Sposób przygotowania:

Kurczak zwijany w roladę
Sposób przygotowania;

Pierś z kurczaka po oczyszczeniu, umyciu i osuszeniu nacinamy, następnie rozkładamy na płat i lekko rozbijamy aby nie porobić dziur.

Delikatnie solimy i nacieramy wódką.

Oczyszczamy por i kroimy w pół krążki.

Natomiast szynkę kroimy w nieduże paseczki, ogórka kroimy w cienkie plasterki.

Na wcześniej przygotowany płat nakładamy pokrojony por, następnie paski szynki.

Całość zawijamy w roladę i spinamy wykałaczkami.

Ciasto:

Z podanych składników przygotować ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany.

Przygotowaną roladę panierować w mące ziemniaczanej, następnie wkładać do przygotowanego ciasta.

Smażymy w dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju około 8 - 10 minut co jakiś czas przewracając.

Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym, studzimy i kroimy w plastry.

Serwujemy z ugotowanym ryżem oraz ogórkiem zielonym.
Kurczak zwijany w roladę
Pierś kurczaka nacinamy lekko rozbijamy i nacieramy
Kurczak zwijany w roladę
Ogórek kroimy w plastry szynkę w paseczki a por w pół księżyce
Kurczak zwijany w roladę
Na przygotowany płat nakładamy przygotowane składniki
Kurczak zwijany w roladę
Całość zwijamy w roladę i spinamy wykałaczką
Kurczak zwijany w roladę
Z podanych składników przygotować ciasto
Kurczak zwijany w roladę
Roladę panierujemy w mące
Kurczak zwijany w roladę
Następnie w przygotowanym ciescie
Kurczak zwijany w roladę
Smażymy w głębokim dobrze nagrzanym oleju
Kurczak zwijany w roladę
Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu
Kurczak zwijany w roladę
Kroimy w plastry,serwujemy z ryżem i ogórkiem zielonym