Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1348]

Rolada z kurczaka w serowej pierzynce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie danie idealnie nadaje się na świąteczny lub niedzielny obiad. Atrakcyjnie prezentuje się na stole, a przede wszystkim kusi smakiem.

Rolada z kurczaka w serowej pierzynce

Składniki:

Rolada z kurczaka w serowej pierzynce

 

Sposób przygotowania:

Rolada z kurczaka w serowej pierzynce
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach - garść odkładamy, resztę za chwilę połączymy z masą jajeczną. Jajka wbijamy do miseczki, rozmącamy, dodajemy sól i pieprz oraz majonez, mieszamy. Na koniec masę jajeczną mieszamy z serem. Masę jajeczną rozsmarowujemy na blasze prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 150 st.C. Po upieczeniu warstwę serową delikatnie wyjmujemy z blachy.

Pieczarki myjemy, oczyszczamy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki równomiernie rozkładamy na warstwie serowej.

Mięso opłukujemy i osuszamy, rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Warstwę mięsa układamy na pieczarkach. Na wierzch wykładamy pozostawiony ser żółty. Całość zwijamy w roladę, usuwamy papier do pieczenia spod serowej warstwy.

Roladę umieszczamy w rękawie do pieczenia i zamykamy tak, aby rękaw ciasno ją otulał. Pieczemy 50 minut w 150 st.C.