VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 722]

Rolada drobiowo wieprzowa z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowanie domowej wędliny wcale nie zajmuje dużo czasu. Robiąc ją sami w domu, wiemy co jemy. Rolada sprawdzi się również na ciepło, jako danie główne do obiadu.

Rolada drobiowo wieprzowa z boczkiem

Składniki:

Rolada drobiowo wieprzowa z boczkiem

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • Przyprawa do mięsa

 

 

  • 5 cienkich plastrów chudego boczku wędzonego
  • 1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:

Rolada drobiowo wieprzowa z boczkiem
Filet z piersi kurczaka kroimy na cienkie płaty, rozbijamy tłuczkiem. Rozkładamy na blacie tak, aby płaty delikatnie na siebie zachodziły i tworzyły kształt prostokąta. Obsypujemy przyprawą do mięsa, układamy plastry chudego boczku wędzonego.

Mięso mielone wyrabiamy na gładką masę z dodatkiem posiekanej w kostkę cebuli, natką pietruszki, jajkami, bułką tartą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wyrobione mięso rozkładamy na filecie z kurczaka. Całość zwijamy w ciasny rulon, obwiązujemy sznurkiem lub nicią. Wierzch przyprawiamy przyprawą do mięsa oraz czosnkiem granulowanym.

Wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy rosołem lub bulionem. Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 1 godzinę 15 minut.

Pod koniec pieczenia możemy zdjąć pokrywkę naczynia aby mięso się zarumieniło.