Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 817]

Kurczak w sosie grzybowym z kolorową papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smażona pierś z kurczaka w aromatycznym sosie śmietankowym z papryką w trzech kolorach i grzybami leśnymi.

Kurczak w sosie grzybowym z kolorową papryką  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak w sosie grzybowym z kolorową papryką

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie grzybowym z kolorową papryką

ETAP 1:

Kurczaka w sosie grzybowym z kolorową papryką
Mięso pokroić w medaliony i obtoczyć w marynacie.

Olej wymieszać z papryką słodką, pieprzem cayenne, solą i pieprzem czarnym.

Pierś z kurczaka pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z marynatą.

ETAP 2:

Kurczaka w sosie grzybowym z kolorową papryką
Kurczaka obsmażyć z dwóch stron na rumiano.

Odstawić na około godzinę po czym smażyć z dwóch stron na rumiano. Odłożyć i przygotować sos.

ETAP 3:

Kurczaka w sosie grzybowym z kolorową papryką
Do usmażonej cebuli dodać pokrojoną paprykę.

Grzyby leśne wrzucić na wrzącą wodę i gotować 5 minut. Odsączyć i odłożyć. Pokrojoną cebulę zeszklić na patelni.

Dodać pokrojone papryki w trzech kolorach i smażyć, aż zmiękną. Wtedy dołożyć grzyby, oprószając całość mąką.

ETAP 4:

Kurczaka w sosie grzybowym z kolorową papryką
Do sosu wlewać bulion, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.

Podsmażyć i mieszając wlać śmietankę kremówkę. Sos rozcieńczać dolewając systematycznie bulion.

Chwilę pogotować doprawiając do smaku, a na końcu do sosu włożyć usmażone medaliony z kurczaka. Podawać z dodatkami, np ziemniakami.

Smacznego :)