Sposób przygotowania:
Pałki kurczaka w sosie grzybowym
Sos grzybowy;
Grzyby rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody na sicie.
Na większej patelni rozgrzać masło z oliwą.
Włożyć obraną, pokrojoną cebulę i smażyć około 5 minut do zeszklenia cebuli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć jeszcze parę minut.
Dodać odsączone grzyby, smażyć na większym ogniu pod przykryciem do 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Gdy grzyby biedą miekkie dodać bulion. Doprawić do smaku pieprzem, solą.
Sos zagęścić mąką wymieszaną z wodą oraz zabielić śmietaną.
Pałki z kurczaka oczyścić , umyć ,osuszyć, następnie natrzeć solą i pieprzem.
W misce wymieszać oliwę z sosem sojowym, z przyprawą do kurczaka, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz papryką mieloną słodką i ostrą.
Pałki włożyć do miski i wymieszać z marynatą. Zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu.
Po wyjęciu z marynaty pałki włożyć do głębszej patelni na rozgrzany tłuszcz.
Smażyć około 40 minut pod przykryciem ( do miekkości mięsa )obracając co jakiś czas pałki i polewając wytworzonym sosem.
Po upieczeniu pałki włożyć do sosu grzybowego.
Podgrzewać na wolnym ogniu.
Grzyby rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody na sicie.
Na większej patelni rozgrzać masło z oliwą.
Włożyć obraną, pokrojoną cebulę i smażyć około 5 minut do zeszklenia cebuli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć jeszcze parę minut.
Dodać odsączone grzyby, smażyć na większym ogniu pod przykryciem do 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Gdy grzyby biedą miekkie dodać bulion. Doprawić do smaku pieprzem, solą.
Sos zagęścić mąką wymieszaną z wodą oraz zabielić śmietaną.
Pałki z kurczaka oczyścić , umyć ,osuszyć, następnie natrzeć solą i pieprzem.
W misce wymieszać oliwę z sosem sojowym, z przyprawą do kurczaka, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz papryką mieloną słodką i ostrą.
Pałki włożyć do miski i wymieszać z marynatą. Zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu.
Po wyjęciu z marynaty pałki włożyć do głębszej patelni na rozgrzany tłuszcz.
Smażyć około 40 minut pod przykryciem ( do miekkości mięsa )obracając co jakiś czas pałki i polewając wytworzonym sosem.
Po upieczeniu pałki włożyć do sosu grzybowego.
Podgrzewać na wolnym ogniu.
gusia1000