Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsem i świeżymi podgrzybkamiETAP 1:
Na patelni zeszklić jedną cebule pokrojona w kostkę. Grzyby dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Dodać do cebuli. Dusić razem ok 15 min.na wolnym ogniu. Wystudzić.
Mięso wołowe i uduszone podgrzybki przepuścić przez maszynkę. Dodać łyżkę przyprawy - grill pikantny i sól do smaku.
Wyrobić farsz ręką. Jeśli farsz jest zbyt suchy dodać rosołu, albo po prostu przegotowanej wody.
Ciasto na pierogi - Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić ciasto na ok 15 min pod ściereczką. Ciasto jest bardzo sprężyste i lekkie. Nie wymaga specjalnie podsypywania mąką w czasie wałkowania.
Ciasto podzielić na 3 części. Wałkować placki. Z placków wykrawać krążki i nakładać farsz. Zlepiać i wrzucać na gotującą się, osoloną wodę.
Pierogi które wypłyną wyławiać łyżką cedzakową i układać na półmisek.
Zeszklić na oleju rzepakowym drugą cebulę, pokrojoną w drobną kostkę. Pierogi podawać z podsmażoną cebulką. Smacznego.