Sposób przygotowania:
Jogurtowy kurczak na patyku z prostym sosem
Do miski przełożyć jogurt, dodać skórkę z cytryny oraz zioła. Dobrze wymieszać. Mięso pokroić na 4-5 pasków grubości 1,5 cm. Oprószyć solą i wrzucić do marynaty jogurtowej. Odłożyć do lodówki na 30 minut. W między czasie patyczki do szaszłyków włożyć do wysokiej szklanki wypełnionej wody. Mięso wyjąć z lodówki i nadziać na patyk tworząc falbankę. Wyłożyć na ruszt i piec 18-20 min w 180 st, obracając w połowie pieczenia na druga stronę. Sos: Natkę i szczypiorek posiekać. Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach. W rondelku rozgrzać oliwę i wrzucić zioła i czosnek. Po minucie dodać rozmrożone i osączone grzyby. Smażyć do odparowania płynu. Następnie dodać makę i szybko wymieszać. Wlać ½ szklanki wody i zagotować. Doprawić do smaku solą. Z piekarnika wyjąć mięso i podawać na patyku z sosem grzybowym. Smacznego!