ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Kurcze ostro pieczone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z chrupiącą i złocistą skórką z odrobiną pikanterii

Kurcze ostro pieczone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurcze ostro pieczone

 

  • tuszka kurczaka 2 kg
  • 3-4 łyzki oleju/oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • ok 3 cm imbiru
  • po łyżeczce: wegety, pieprzu, czosnku, papryki ostrej, papryki słodkiej

Sposób przygotowania:

Kurcze ostro pieczone
Tuszkę myję pod bieżącą wodą i osuszam recznikami papierowymi. Nacieram olejem z każdej strony i przyprawiam przyprawami, w środku tez. Czosnek i imbir obieram i kroję na mniejsze części. 2/3 z nich wkładam między skórę a mięso a pozostałe na blachę do pieczenia zalaną 3 litrami wody.Podczas pieczenia woda z blachy bedzie parowała i kura będzie soczysta. Mięso najpierw pieke 30 min w temp 210 stopni potem zmniejszam do 175 stopni i pieke jeszcze 90 min. Co jakiś czas polewam kurczaka wodą z blachy.
Kurcze ostro pieczone
Myję mięso po czym osuszam je recznikami
Kurcze ostro pieczone
dokładnie obsypuje przyprawami z kazdej strony
Kurcze ostro pieczone
poczatkowo pieke w wysokiej temperaturze
Kurcze ostro pieczone
potem obracam kure i zmniejszam moc pieca