SUPERPRZEPIS

Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuski

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18
Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuski Więcej zdjęć (3)

Klasyczne połączenie kurczaka ze szpinakiem i serem. Wszystko otoczone ciastem francuskim i upieczone w piekarniku. Polecam na obiad :)

Składniki:

Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuski

 

MARYNATA:

NADZIENIE:

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuski

ETAP 1:

Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuski
Piersi z kurczaka rozciąć i oprószyć przyprawami.

Piersi kurczaka naciąć w połowie, aby utworzyły się kieszonki. Składniki marynaty połączyć i oprószyć z każdej strony mięso. Odstawić.

W tym czasie można przygotować nadzienie.

ETAP 2:

Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuski
W kieszonkach mięsa rozsmarować szpinak i ułożyć ser.

Czosnek roznieść i wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem, po chwili dołożyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać rozmrożony szpinak i przyprawić. Dusić, aż większość płynu odparuje.

Przestudzony szpinak rozsmarować w kieszonkach mięsa i położyć plastry żółtego sera. Spiąć dokładnie wykałaczkami.

ETAP 3:

Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuski
Napełnione piersi z kurczaka obsmażyć z dwóch stron.

Na patelni dobrze rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć piersi z dwóch stron, ale krótko.

ETAP 4:

Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuski
Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem.

Część ciasta francuskiego naciąć radełkiem i owinąć piersi z kurczaka, tak aby nacięcia były na wierzchu. Przełożyć na papier do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30 min. Smacznego :)