SUPERPRZEPIS

Kurczę pieczone

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Kurczę pieczone Więcej zdjęć (5)

Aromatyczny kurczak - idealny na obiad. Pieczony na piwie, z przecierem pomidorowym i wędzoną papryką. Z dodatkiem warzyw.

Składniki:

Kurczę pieczone

 

  • 1 kurczak ok. 1,5 kg
  • 1 puszka/ butelka piwa
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • bazylia suszona
  • przecier paprykowy ekologiczny
  • wędzona papryka słodka (łagodna) w proszku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki

Sposób przygotowania:

Kurczę pieczone
Kurczaka dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą sól, pieprz, bazylię, paprykę wędzoną, przecier paprykowy i oliwę, dodajemy troszeczkę piwa- około 2- 3 łyżki. Tak przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy go na 2- 3 godziny. Do pieczenia możemy użyć puszki bądź butelki z piwem. Przed użyciem dokładnie ją myjemy, oczywiście nie pozbywając się zawartości ;) Piwko zostaje w puszcze/ butelce :)



Puszkę/ butelkę otwieramy i usadzamy na niej kurczaka wkładając puszkę/butelkę do środka. Kurczaka ustawiamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy go odrobiną piwa i nacieramy marynatą. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pokrojone warzywa( wcześniej oczyszczone) i podlewamy całość piwem i wodą.



Kurczaka wstawiamy do piekarnika w pozycji stojącej, więc musimy opuścić kratkę piekarnika na najniższy poziom. Pieczemy przez około 50 minut w temp. 200 stopni, a następnie około 30 minut w temp. 160- 180 stopni.
Kurczę pieczone
Kurczaka nacieramy marynatą i odstawiamy na 2- 3 godz.
Kurczę pieczone
Kurczaka ustawiamy na puszce lub butelce z piwem.
Kurczę pieczone
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warzywa.
Kurczę pieczone
Kurczaka podajemy an gorąco z warzywami.