Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Kurcze pieczone w pietruszce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne i sycące udka ukoją głód każdego.

Kurcze pieczone w pietruszce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurcze pieczone w pietruszce

 

  • 4 udka z kurczaka,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1/2 szklanki oleju roślinny,
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej

Sposób przygotowania:

Kurcze pieczone w pietruszce
Udka myjemy ,osuszamy ręcznikami papierowymi i wkładamy do miski. Dodajemy składniki marynaty ,a na koniec obsypujemy udka posiekana lub porwaną natką pietruszki. Odstawiamy w chłodne miejscena 30 minut . Po tym czasie odrzucamy natkę a resztą marynaty polewamy udka położone na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnka do 200 stopni i pieczemy 80 minut.
Kurcze pieczone w pietruszce
Udka otulone posiekana natką idealnie pachną
Kurcze pieczone w pietruszce
W przyprawach odstawione w chłodne miejsce mięso przesiąka ich właściowściami.
Kurcze pieczone w pietruszce
Natke odrzucamy a marynatą polewamy udka.
Kurcze pieczone w pietruszce
Układamy na blaszce i pieczemy na rumiano.