Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczę "ziołowe" pieczone w folii

         
ocena: 5/5 głosów: 1004

Kurczę oczyścić, umyć, natrzeć wyciśniętym czosnkiem i połową posiekanych

Kurczę "ziołowe" pieczone w folii

Składniki:

Kurczę "ziołowe" pieczone w folii

 

  • brojler (ok 80 dag)

  • 4 łyżki umytych drobno posiekanych świeżych przypraw ziołowych (lubczyk, bazylia, melisa, estargon)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczę "ziołowe" pieczone w folii
Kurczę oczyścić, umyć, natrzeć wyciśniętym czosnkiem i połową posiekanych ziół. Resztę przypraw umieścić wewnątrz jamy brzusznej. oprószyć tuszkę solą i pieprzem wewnątrz i na powierzchni. Do wnętrza jamy brzusznej włożyć odkrajane skrzydełka, spiąć szpilkami do drobiu. Przygotowaną tuszkę owinąć folią aluminiową, ułożyć na ruszcie piekarnika i upiec. Gotową tuszkę wyjąć z filii, pokrajać na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć pieczonymi ziemniakami. Podawać z dodatkiem zielonej sałaty lub surówki ze świeżych ogórków.

Tagi:

przyprawy