Kuropatwa po marynarsku

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sprawione kuropatwy umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na

Kuropatwa po marynarsku

Składniki:

Kuropatwa po marynarsku

 

  • 4 kuropatwy
  • 200 g słoniny
  • tłuszcz
  • napar z herbaty zielonej
  • 1/4 szklanki rumu
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Kuropatwa po marynarsku
Sprawione kuropatwy umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Następnie uformować tuszki w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając naparem herbaty, potem wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia wlać rum, zdjąć słoninę i zrumienić tuszki. Miękkie tuszki przekrajać na pół, usunąć częściowo kości, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem. Podawać z ryżem i surówkami.