Kuropatwa to dziki ptak, którego mięso dostarcza dużej ilości pełnowartościowego białka. Z mięsa kuropatwy przygotuje się wiele smakowitych potraw, np. pieczone skrzydełka czy nadziewane piersi. Smak dania wydobędą przyprawy, takie jak: rozmaryn, jałowiec, imbir, czosnek. 

Rosół z kuropatwy

Rosół z kuropatwy to smaczna, delikatna i mało tłusta zupa, którą przygotuje się podobnie jak tradycyjny rosół z kury. Mięso należy podzielić na części: korpus, piersi, nogi, opłukać, umieścić w garnku, zalać wodą i zagotować z odrobiną soli. Mięsny wywar najlepiej gotować przez 1-1,5 godziny. Do garnka dodaje się obraną i pokrojoną włoszczyznę: marchew, pietruszkę i seler, a także cebulę, natkę pietruszki, pora oraz przyprawy. Gotowy rosół podaje się z makaronem lub lanymi kluskami. Uzupełnieniem dania będzie dodatek pokrojonego na małe kawałki mięsa z kuropatwy.

Jak upiec kuropatwę?

Przed rozpoczęciem przygotowywania dania z całej kuropatwy, mięso należy dokładnie umyć, a następnie delikatnie osuszyć. Kuropatwę naciera się przyprawami: solą, pieprzem, czosnkiem oraz jałowcem i umieszcza się ją w lodówce na około 12 godzin. Mięso stanie się jędrne i aromatyczne jeśli obłożymy je cienkimi plasterkami boczku i słoniny. Po upływie wyznaczonego czasu, kuropatwę wyłożoną w naczyniu żaroodpornym wkłada się do piekarnika nagrzanego do temperatury 280 stopni Celsjusza na około 40 minut. W trakcie pieczenia mięso można podlewać wytrawnym, czerwonym winem.

Pieczona kuropatwa w sosie

Upieczona kuropatwa doskonale komponuje się z gęstym sosem, który można przygotować z prawdziwków, wędzonych śliwek, sosu sojowego i płynu pozostałego po pieczeniu mięsa. Do płynu dodaje się umyte i pokrojone grzyby, śliwki i przyprawy, a następnie całość gotuje się, aż sos stanie się gęsty. Mięso z kuropatwy polewa się gorącym sosem. Danie wyśmienicie smakuje podawane z konserwowymi buraczkami. Oryginalnym pomysłem są młode kuropatwy serwowane z owocowym sosem z cytryny i słodkiej marmolady. 

Zdjęcie: Fotolia
Bażant

Bażant

Potrawy z bażanta są podstawą tradycyjnej kuchni staropolskiej. Mięso tego dzikiego ptaka jest trochę twardsze od popularnych rodzajów drobiu, takich jak kurczak czy indyk. Jest też ciemniejsze i ma charakterystyczny zapach. Z tego powodu przed przygotowaniem bażanta należy go długo marynować w przyprawach i ziołach. Niektórzy myśliwi polecają także kruszenie bażanta, czyli powieszenie nieoskubanego ptaka na kilka dni w zimnym miejscu. Można to zastąpić przechowywaniem w zamrażarce. Najpopularniejsze potrawy z bażanta to rosół, bażant pieczony z jabłkami, pieczony w rękawie lub duszony.

Przepiórka

Przepiórka

Przepiórka jest ptakiem wędrownym zamieszkującym całą Europę, Azję i Afrykę. W Polsce jest objęty ścisłą ochroną gatunkową. W innych krajach, w których dozwolone jest zabijanie przepiórek, przygotowuje się z nich pyszne zupy i potrawki. Mięso ptaka ma jasnoróżowy kolor i delikatny smak. Jest bardzo chude. Przepiórkę można zarówno gotować, piec, dusić, jak i grillować. Świetnie smakuje na sałatce z soczewicy lub w stylu porto (z czerwonym winem, gruszkami, tymiankiem, masłem i boczkiem).

Kaczka

Kaczka

Kaczka w różnych odsłonach to potrawa od wieków związana z kuchnią polską. Kaczka pieczona w całości, faszerowana podrobami, jabłkami, żurawiną czy warzywami to doskonała propozycja na odświętny obiad. Pierś z kaczki duszona w winie i podawana z aromatycznymi sosami sprawdzi się na romantycznej kolacji we dwoje. Z kolei pieczone kacze udka to pomysł na szybki posiłek dla całej rodziny. Miłośnicy kuchni azjatyckiej serwują kaczkę po pekińsku lub chińsku. Z kaczki można przyrządzić również rozgrzewający rosół lub inne zupy na bulionie. Przysmakiem jest także wędzone mięso z kaczki.

Dziczyzna

Dziczyzna

Dziczyzna doskonale się sprawdzi na eleganckie przyjęcia lub uroczyste rodzinne obiady. Mięso pozyskuje się z upolowanych zwierząt, na przykład dzika, kaczki, jelenia, zająca, bażanta, perliczki lub sarny. Produkt powinien być przebadany przez weterynarza, by wykluczyć obecność wirusów i bakterii. Dziczyznę w marynacie można usmażyć, upiec albo ugotować na parze. Dobrze komponuje się z puree ziemniaczanym, kluskami śląskimi bądź kaszą gryczaną oraz surówkami.

Polecane przepisy do kategorii Kuropatwa