mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Kurza galareta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna kurza galareta na przekąskę i nie tylko

Kurza galareta

Składniki:

Kurza galareta

 

  • 1 mała kura,
  • 1 tacka włoszczyzny,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 1 mała puszka groszku konserwowego,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • zielona pietruszka.

Sposób przygotowania:

Kurza galareta
Jarzyny oczyszczamy, płuczemy. Kurę myjemy, dzielimy na części. Jarzyny
wraz z podzieloną kurą wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i
gotujemy.
Kiedy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je. Wywar przecedzamy i
doprawiamy do smaku. Mięso oddzielamy od kości oraz kroimy na małe
kawałki. Marchew i jaja kroimy na talarki. Żelatynę rozpuszczamy w kubku
z gorącym wywarem.
Pokrojone jajka, mięso, marchew, odcedzony groszek dzielimy na
salaterkach.
Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do pozostałego wywaru i zalewamy tym
przygotowane porcje, po czym odstawiamy, żeby wszystko zastygło.
Z wierzchu przyozdabiamy zieloną pietruszką.