Sposób przygotowania:
Kurzęce szaszłyki z puree z papryki
Piersi z kurczaka opłucz,pokrój na cieniutkie paseczki,włóż do foliowej torebki.Dodaj do niego zmiażdżone ząbki czosnku,po pół łyżeczki słodkiej papryki i curry,posól do smaku.Dolej 2-3 łyżki oliwy,zamknij torebkę i wymasuj mięso aby przyprawy dokładnie go oblepiły.Wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny a najlepiej na całą noc.
Paprykę opłucz pod bieżącą wodą,oczyść z białych błon oraz z gniazda nasiennego.Ułóż w naczyniu do zapiekania skórką do góry,pokrop oliwą i piecz w piekarniku przez ok.40 min aż skórka będzie pomarszczona.Ostudź paprykę,zdejmij z niej skórkę i zmiksuj miąższ na puree.Dodaj do niej sok z limonki,dopraw do smaku ostra papryką i solą,przełóż do miseczki.
Paseczki z kurczaka nadziewaj na wykałaczki i grilluj na złoty kolor.Podawaj szaszłyki z paprykowym puree oraz ryżem i frytkami.
Paprykę opłucz pod bieżącą wodą,oczyść z białych błon oraz z gniazda nasiennego.Ułóż w naczyniu do zapiekania skórką do góry,pokrop oliwą i piecz w piekarniku przez ok.40 min aż skórka będzie pomarszczona.Ostudź paprykę,zdejmij z niej skórkę i zmiksuj miąższ na puree.Dodaj do niej sok z limonki,dopraw do smaku ostra papryką i solą,przełóż do miseczki.
Paseczki z kurczaka nadziewaj na wykałaczki i grilluj na złoty kolor.Podawaj szaszłyki z paprykowym puree oraz ryżem i frytkami.