dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Kurzina z pokrzywami i słoniną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa śląska ze słoniną i pokrzywami!

Kurzina z pokrzywami i słoniną

Składniki:

Kurzina z pokrzywami i słoniną

 

  • 8-10 sztuk młodych pokrzyw
  • 1 pęczek szczypiorki
  • 10 dag słoniny
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Kurzina z pokrzywami i słoniną
Zieleninę opłukać i drobno posiekać. Zagotować wodę z solą (ok. 1 1/2 litra). Na wrzącą wodę wrzucić zieleninę i chwilkę pogotować. Cebulę pokroić w drobna kostkę i usmażyć na skwarkach wytopionych ze słoniny, po czym dodać mąkę i sporządzić jasna zasmażkę, którą należy zagęścić zupę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na gorąco z ziemniakami.