jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Kuskus dyniowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Babeczka z kaszki kuskus i dyni możesz podać z mięsem lub tylko surówką warzywną w wersji wegetariańskiej.

Kuskus dyniowy

Składniki:

Kuskus dyniowy

 

  • 1/2 kg miąższu z dyni
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sos sojowy do smaku
  • pieprz biały do smaku
  • kaszka kuskus (ok. pół opakowania)
  • 5 dag rodzynków
  • uprażone pestki dyni do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kuskus dyniowy
Miąższ dyni zetrzyj w łezkę, podlej wodą i duś do miękkości, dodaj sos sojowy i pieprz biały do smaku,kurkumę, wsyp rodzynki. Dosyp kaszkę, przykryj pokrywką i poczekaj aż kaszka wpije płyn (jeśli jest go zbyt mało dolej goracej wody).Wymieszaj kaszkę, dopraw ostatecznie sosem sojowym i pieprzem. Podawaj jako dodatek do dań mięsnych w formie babeczki posypaną pestkami z dyni (uklepana łyżką kaszka w filiżance i wywrócona na talerz jak babka z piasku) lub z surówkami jako danie wegetariańskie.

Tagi:

sosy dynia kuskus