mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kuskus po marokańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Prosty, szybki i smaczny dodatek do obiadu z kuchni marokańskiej

Kuskus po marokańsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kuskus po marokańsku

 

  • 1 szklanka lekko osolonego wrzątku
  • 1 szklanka suszonych pomidorów, posiekanych
  • 1 szklanka kuskusu
  • garść natki pietruszki, poszatkowanej
  • sok i skórka starta z ½ cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • szczypta soli i pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Kuskus po marokańsku
Suszone pomidory osączam z zalewy i drobno kroję.
Wodę wlewam do garnka, dodaję suszone pomidory. Ponownie doprowadzam do wrzenia. Wyłączam ogień, wsypuję kuskus i mieszam.
Przykrywam garnek pokrywką i odstawiam na 10 minut, żeby kuskus mógł wchłonąć wodę. Kiedy kuskus będzie już miękki dodaję pozostałe składniki i mieszam. Podaję od razu do dań obiadowych lub jako samodzielną przekąskę.
Kuskus po marokańsku
Suszone pomidory osączam z zalewy i drobno kroję, odstawiam
Kuskus po marokańsku
Wodę wlewam do garnka, dodaję suszone pokrojone pomidory
Kuskus po marokańsku
Dodaję kuskus do wrzącej wody z suszonymi pomidorami i przykrywam
Kuskus po marokańsku
Po 10 minutach mieszam kuskus z pomidorami i przekładam do naczynia

Tagi:

kuskus