Sposób przygotowania:
Marokański tagine z kurczakiem i śliwkami kalifornijskimi
Nagrzej piekarnik do 160°C. W naczyniu żaroodpornym umieść kurczaka, suszoną miętę i kmin rzymski. Całość wymieszaj. Dodaj posiekaną cebulę i sól.
Następnie dodaj pokrojone pomidory z puszki, rozrobioną kostkę rosołową oraz sok ze śliwek kalifornijskich. Dodaj skórkę z cytryny i chili. Całość wymieszaj i umieść w piekarniku - piecz przez godzinę.
Kiedy kurczak będzie miękki, wyjmij go z piekarnika. Dodaj morele, śliwki kalifornijskie, oliwki - dobrze wymieszaj całość! Przed podaniem udekoruj świeżą miętą i skrop sokiem z cytryny. Możesz także posypać migdałami.
Następnie dodaj pokrojone pomidory z puszki, rozrobioną kostkę rosołową oraz sok ze śliwek kalifornijskich. Dodaj skórkę z cytryny i chili. Całość wymieszaj i umieść w piekarniku - piecz przez godzinę.
Kiedy kurczak będzie miękki, wyjmij go z piekarnika. Dodaj morele, śliwki kalifornijskie, oliwki - dobrze wymieszaj całość! Przed podaniem udekoruj świeżą miętą i skrop sokiem z cytryny. Możesz także posypać migdałami.