Marokański tagine z kurczakiem i śliwkami kalifornijskimi

  • redakcja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Marokański tagine z kurczakiem i śliwkami kalifornijskimi

Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji spróbować tego egzotycznie brzmiącego dania, koniecznie spróbujcie naszej wariacji na jego temat. Będzie pysznie!

Składniki:

Marokański tagine z kurczakiem i śliwkami kalifornijskimi

 

  • 8 udek z kurczaka
  • 1 średnia pokrojona cebula
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka zmielonego kminu rzymskiego
  • 1 świeża czerwona papryka (lub 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili)
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • 400 g pokrojonych pomidorów (puszka)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 cytryna
  • 1 kostka rosołowa (rozpuszczona w 400 ml wody)
  • 300 ml soku ze śliwek kalifornijskich
  • 6 suszonych moreli
  • 6 śliwek kalifornijskich
  • 10 dużych zielonych oliwek
  • 1 garść świeżej mięty
  • 40 g pokruszonych migdałów

Sposób przygotowania:

Marokański tagine z kurczakiem i śliwkami kalifornijskimi
Nagrzej piekarnik do 160°C. W naczyniu żaroodpornym umieść kurczaka, suszoną miętę i kmin rzymski. Całość wymieszaj. Dodaj posiekaną cebulę i sól.

Następnie dodaj pokrojone pomidory z puszki, rozrobioną kostkę rosołową oraz sok ze śliwek kalifornijskich. Dodaj skórkę z cytryny i chili. Całość wymieszaj i umieść w piekarniku - piecz przez godzinę.

Kiedy kurczak będzie miękki, wyjmij go z piekarnika. Dodaj morele, śliwki kalifornijskie, oliwki - dobrze wymieszaj całość! Przed podaniem udekoruj świeżą miętą i skrop sokiem z cytryny. Możesz także posypać migdałami.