Sposób przygotowania:
Kwadratowe mini pączki
Smalec roztopić w 1/2 ciepłego mleka, a do reszty pokruszyć drożdże, wsypać łyżkę mąki oraz cukru.
Wszystko razem wymieszać i na chwilę odstawić, aby powstał zaczyn.
Po tym czasie do miski przesiać mąkę i dodać sól, cukier, cukier waniliowy, skórkę cytryny/pomarańczy oraz jajko, a na końcu mleko ze smalcem oraz zaczyn.
Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Miskę z ciastem przykryć szmatką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką, delikatnie zagnieść oraz rozwałkować na prostokąt o grubości około 1,5 cm.
Rozwałkowane ciasto pokroić na paski 1,5-2 cm i później w kwadraty.
W garnku, głębokiej patelni lub frytkownicy rozgrzać do 170 stopni olej.
Pączki smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu oraz posypać pudrem lub polukrować.
Wszystko razem wymieszać i na chwilę odstawić, aby powstał zaczyn.
Po tym czasie do miski przesiać mąkę i dodać sól, cukier, cukier waniliowy, skórkę cytryny/pomarańczy oraz jajko, a na końcu mleko ze smalcem oraz zaczyn.
Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Miskę z ciastem przykryć szmatką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką, delikatnie zagnieść oraz rozwałkować na prostokąt o grubości około 1,5 cm.
Rozwałkowane ciasto pokroić na paski 1,5-2 cm i później w kwadraty.
W garnku, głębokiej patelni lub frytkownicy rozgrzać do 170 stopni olej.
Pączki smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu oraz posypać pudrem lub polukrować.
biedroneczki
robaczek
lukrowanepierniczki