Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Kwaszona fasola szparagowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Podawać do drugiego dania.

Kwaszona fasola szparagowa

Składniki:

Kwaszona fasola szparagowa

 

  • 6 kg fasoli szparagowej
  • 75 dag kapusty białej
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • pęczek kopru
  • Zalewa:
  • 1,5 litra wody
  • 8 dag soli
  • kilka ząbków czosnku

Sposób przygotowania:

Kwaszona fasola szparagowa
Młode strąki fasoli szparagowej umyć osączyć. Paprykę umyć, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w paski. Czosnek obrać i podzielić na cząstki, a koper drobno posiekać. Liśćmi kapusty wyłożyć dno garnka glinianego, włożyć fasolę wymieszana z papryką i przyprawami, zalać przestudzona zalewą. Przykryć obciążyć, przykryć ściereczką. Po ukwaszeniu przełożyć do mniejszych słoików. Pasteryzować 20 minut.