Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Kwaszony czosnek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo lubię robić przetwory na zimę.

Kwaszony czosnek

Składniki:

Kwaszony czosnek

 

  • 50 dag czosnku
  • Zalewa:
  • pół litra wody
  • łyżka soli, przyprawy

Sposób przygotowania:

Kwaszony czosnek
Potrzebne będą małe słoiczki o,25 l. W tych słoiczkach ułożyć czosnek wcześniej obrany z łupin. Do każdego słoiczka włożyć przyprawy : !/2 liścia laurowego 3 ziarenka czarnego pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren gorczycy, mały kawałeczek korzenia chrzanu, baldachim kopry włoskiego nieduży. W garnku zagotować wodę z solą, i gorąca zalewą zalewać słoiczki z czosnkiem. każdy słoik dobrze zakręcić pokrywką i sprawdzić nad zlewem przechylając słoik do góry dnem czy nie cieknie zalewa. Pozostawić do ostudzenia odwrócone do góry dnem.

Tagi:

przyprawy