jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kwiatuszki karnawałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jeśli ktoś boi się wykonania róż karnawałowych polecam przepis na te kwiatuszki:) Również na talerzu zrobi się kwieciście, a sposób składnia jest szybszy i według mnie prostszy!!!

Kwiatuszki karnawałowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kwiatuszki karnawałowe

 

  • Składniki:
  • 30-40 dag mąki,
  • 6 żółtek,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 4,5 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki rumu,
  • 1,5 łyżka masła,

 

  • Dodatkowo:
  • Marmolada różana,
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kwiatuszki karnawałowe
Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Wyrabiamy do pojawienia się pęcherzyków powietrza (około 10 minut). Gotowe ciasto schładzamy około 1 godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy, tak jak na pierogi. Z rozwałkowanego wycinamy koła np. szklanki. Brzegi kół nacinamy w 5 miejscach w równych ostępach nie docinając do środka. Kolejno każdy z końców zawijamy do środka. Zawinięte końce dobrze dociskamy by w trakcie smażenia płatki się nie rozwinęły.Uformowane kwiatuszki kolejno wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączmy na papierowym ręczniku. Kwiatuszki rozkładamy koło siebie. W środek każdego wyciskamy po odrobinie marmolady. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Kwiatuszki karnawałowe
Ciasto wyrabiamy, aż powstaną pęcherzyki powietrza
Kwiatuszki karnawałowe
Gotowe ciasto wałkujemy i wycinamy kółka. Nacinamy je w 5 miejscach. Kolejne rogi zawisamy do środka formując kwiatki
Kwiatuszki karnawałowe
uformowane kwiatuszki smażmy na rozgrzanym oleju
Kwiatuszki karnawałowe
W środek każdego, usmażonego kwiatuszka nakładamy marmoladę.