iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zapiekany deser z kaszy jaglanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Taki troszkę inny deser, ale bardzo smaczny i sycący.

Zapiekany deser z kaszy jaglanej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekany deser z kaszy jaglanej

 

Sposób przygotowania:

Zapiekany deser z kaszy jaglanej
Kaszę przepłukać zimną wodą i przelać wrzątkiem, następnie zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody i pod przykryciem ugotować oraz wystudzić. 1/2 szklanki cukru rozpuścić na patelni z dodatkiem 2 łyżek wody do powstałego syropu dodać otartą skórkę z cytryny i cynamon, dołożyć obrane i pokrojone w mniejsze cząstki jabłka i tylko potrząsając delikatnie patelnią smażyć kilka minut jabłka. Białka ubić na sztywno i dodać do nich cukier puder i jeszcze chwilę razem ubić na koniec wymieszać z mąką ziemniaczaną i wiórkami kokosowymi. Do zimnej kaszy dodać 2 żółtka oraz resztę cukru, dokładnie wymieszać. Małe miseczki nadające się do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą na dnie ułożyć porcję kaszy na niej ułożyć warstwę odsączonych z syropu jabłek, przykryć je resztą kaszy, a na niej ułożyć kokosową bezę na środku której umieścić po łyżeczce dżemu. Piekarnik nagrzać do temp. 200st i wstawić do niego deser na 15min po tym czasie zmniejszyć temp do 120 st i dosuszyć w niej bezę jeszcze około 15 min. Podawać gorące, ale na zimno też jest dobre.
Zapiekany deser z kaszy jaglanej
Miseczki do zapiekania wysmarować i wysypać
Zapiekany deser z kaszy jaglanej
na warstwę kaszy ułożyć jabłka i przykryć kaszą
Zapiekany deser z kaszy jaglanej
Na wierzchu ułożyć bezę kokosową i dżem
Zapiekany deser z kaszy jaglanej
Na zimno po zapakowaniu nadaję się na piknik