Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Łaciata zupa krem na winie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

zupa na winie czyli z tego co mi się nawinęło pod rękę

Łaciata zupa krem na winie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łaciata zupa krem na winie

 

  • ok. 1,5 l wywaru z kawałeczków kurczaka
  • warzyw - u mnie po 2 marchewki zwykłe i purpurowe, kawałeczek pietruszki i selera korzeniowego, kawałek dyni
  • do smaku: sól, cukier, lubczyk suszony, pieprz ziołowy
  • zabielacz czyli mleko, śmietana albo jogurt naturalny
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  • trochę zieleniny do posypania porcji

 

Sposób przygotowania:

Łaciata zupa krem na winie
warzywa oczyściłam, pokroiłam wszystko w kostkę, ale marchewki purpurowe wrzuciłam do oddzielnego garnka żeby nie zabarwiły całości. Pietruszkę i selera podzieliłam sprawiedliwie między obie części czyli trochę do marchewki zwykłej z dynią a trochę do marchwi purpurowej. Obdzieliłam warzywa sprawiedliwie wywarem, lubczykiem, odrobiną pozostałych przypraw i ugotowałam aż wszystko było miękkie - części fioletowej było mniej bo było mniej ciemnej marchewki niż zwykłej razem z dynią. Obie części zmiksowałam dolewając do nich po trochu mleka i jogurtu naturalnego bo miałam akurat zaczęte opakowanie, ale można dodać po prostu śmietanę. Doprawiłam zupę ostatecznie do smaku. Do miseczek nalewałam ją tak żeby były widoczne oba kolory - taka łaciata apetyczniej wygląda. Jeszcze tylko trochę startego sera na wierzch, odrobina posiekanej natki i gotowe.
Łaciata zupa krem na winie
wykorzystałam warzywa jakie akurat miałam - ciemną marchewkę można zastąpić buraczkiem
Łaciata zupa krem na winie
warzywa pokroiłam na nieduże kawałki, ale ciemną marchew gotowałam oddzielnie
Łaciata zupa krem na winie
zupę zmiksowałam przy pomocy blendera na krem dodając trochę mleka i jogurtu
Łaciata zupa krem na winie
ciemną część też zmiksowałam - później nalewałam je do miseczek tak żeby się nie zmieszały od razu, ale tworzyły łatki