Sposób przygotowania:
Łaciate ciasteczkaETAP 1:
W rondelku rozpuszczamy margarynę. Zdejmujemy z palnika i wrzucamy do niej połamana na kawałki gorzką czekoladę. Mieszamy aż się całkowicie rozpuści, pozostawiamy aby przestygła.
ETAP 2:
W czasie kiedy czekolada stygnie, kroimy czekoladki kinder na mniejsze kawałeczki, równie dobrze smakują z białą czekoladą ( 2 tabliczki).
ETAP 3:
Do miski miksera wbijamy jaja i ubijamy razem z cukrem, aż powstanie na puszysty sztywny krem. Wtedy do masy jajecznej cały czas ubijając dodajemy kawę rozpuszczalną, a następnie sól oraz mąkę pszenną wymieszana z proszkiem do pieczenia.
ETAP 4:
Do tak przygotowanej masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę wlewając cienkim strumieniem i mieszając już delikatnie łopatką.
ETAP 5:
Na samym końcu dodajemy rozdrobnione na kawałki czekoladki i mieszamy. Całość wstawiamy do lodówki aby masa całkowicie stężała.
ETAP 6:
Kiedy masa będzie już zwarta nabieramy łyżeczką porcje i obtaczamy w cukrze pudrze tworząc kulki wielkości orzecha włoskiego.
ETAP 7:
Obtoczone kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając między nimi dość spore odległości ponieważ ciastka podczas pieczenia się rozleją.
ETAP 8:
Blaszkę z ciastkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na blasze do całkowitego wystudzenia dopiero wtedy zdejmujemy.