madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Łaciate ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciastka z dużą zawartością czekolady obtoczone w cukrze pudrze, który podczas pieczenia tworzy charakterystyczne łatki.

Łaciate ciasteczka

Składniki:

Łaciate ciasteczka

 

  • 1/2 kostki margaryny
  • 30 dag gorzkiej czekolady
  • 4 jaja
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 czekoladek kinder
  • 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Łaciate ciasteczka

ETAP 1:

Łaciate ciasteczka
Mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści

W rondelku rozpuszczamy margarynę. Zdejmujemy z palnika i wrzucamy do niej połamana na kawałki gorzką czekoladę. Mieszamy aż się całkowicie rozpuści, pozostawiamy aby przestygła.

ETAP 2:

Łaciate ciasteczka
Czekoladki kroimy na mniejsze kawałeczki

W czasie kiedy czekolada stygnie, kroimy czekoladki kinder na mniejsze kawałeczki, równie dobrze smakują z białą czekoladą ( 2 tabliczki).

ETAP 3:

Łaciate ciasteczka
Jaja ubijamy na puszysty krem razem z cukrem

Do miski miksera wbijamy jaja i ubijamy razem z cukrem, aż powstanie na puszysty sztywny krem. Wtedy do masy jajecznej cały czas ubijając dodajemy kawę rozpuszczalną, a następnie sól oraz mąkę pszenną wymieszana z proszkiem do pieczenia.

ETAP 4:

Łaciate ciasteczka
Mieszamy łopatką aby czekolada połączyła się z masą

Do tak przygotowanej masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę wlewając cienkim strumieniem i mieszając już delikatnie łopatką.

ETAP 5:

Łaciate ciasteczka
Dodajemy do masy czekoladki

Na samym końcu dodajemy rozdrobnione na kawałki czekoladki i mieszamy. Całość wstawiamy do lodówki aby masa całkowicie stężała.

ETAP 6:

Łaciate ciasteczka
Porcje ciasta obtaczamy w cukrze pudrze

Kiedy masa będzie już zwarta nabieramy łyżeczką porcje i obtaczamy w cukrze pudrze tworząc kulki wielkości orzecha włoskiego.

ETAP 7:

Łaciate ciasteczka
Obtoczone kulki układamy na blasze

Obtoczone kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając między nimi dość spore odległości ponieważ ciastka podczas pieczenia się rozleją.

ETAP 8:

Łaciate ciasteczka
Ciastka pieczemy w 160 stopniach

Blaszkę z ciastkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na blasze do całkowitego wystudzenia dopiero wtedy zdejmujemy.