Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1517]

Rurki z kremem z soku owocowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do tej pory rurki robiłam z kremem budyniowym lub z bitą śmietaną. Tym razem postanowiłam przygotować je z kremem z wykorzystaniem soku owocowego i wyszło naprawdę pysznie. Polecam upiec je na podwieczorek.

Rurki z kremem z soku owocowego

Składniki:

Rurki z kremem z soku owocowego

Ciasto:

Krem:

  • 2 i pół szklanki soku owocowego
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 2 łyżki oleju
  • cukier puder do oprószenia rurek

Sposób przygotowania:

Rurki z kremem z soku owocowego
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na 1 godzinę do lodówki do schłodzenia.

2. Metalowe foremki do pieczenia rurek za pomocą pędzelka smarujemy olejem ( ale tylko za pierwszym razem ). Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, następnie kroimy paseczki o 2-3 cm szerokości. Paseczkami ciasta owijamy foremki. Układamy na blasze ( bez papieru ) i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone zdejmujemy z foremek i studzimy.

3. Krem: W szklance soku rozpuszczamy budynie, pozostały sok zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie masę lekko studzimy.

4. Następnie jeszcze ciepłą przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy rurki. Odstawiamy do zastygnięcia masy.

5. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 20 sztuk rurek. Sok miałam  w kartonie o smaku banan, marchewka, jabłko.