katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Łaciate racuchy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dlaczego pączki i racuchy muszą być zawsze jasne? Przecież mogą być łaciate jak to powiedział mój wnuczek.

Łaciate racuchy

Składniki:

Łaciate racuchy

 

  • mąka 2 szkl
  • serek homogenizowany 2 szt
  • jajka 3 szt
  • kakao 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka czubata
  • alkohol 1-2 łyżki
  • sól szczypta
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Łaciate racuchy
Część składników na racuchy dokładnie łączymy w misce. Pomijamy tłuszcz, kakao i cukier puder. Składniki mieszamy w szerszej misce.

Po wymieszaniu ciasto rozdzielamy na dwie części. Przy boku miski do jednej części ciasta dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy tę część z kakao.

W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nabieramy ciasto tak by oba kolory ciasta znalazły się na jednej łyżce i kładziemy na tłuszcz. Smażymy krótko z obu stron na rumiano.

Osączamy na papierowym ręczniku albo sicie i oprószamy cukrem pudrem.