Sposób przygotowania:
Lane kwiatuszki
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego żółtka, cukier oraz cukier waniliowy. Mieszamy razem i dodajemy mąkę. Dokładnie miksujemy, a następnie dodajemy ubitą pianę. Konsystencja ciasta powinna przypominać ciasto na racuchy, musi być gęstsze niż na naleśniki. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do worka cukierniczego z założoną okrągłą końcówką. Jeśli ktoś nie ma szprycy cukierniczej lub worka może ciasto przełożyć do butelki po Kubusiu z dzióbkiem. W garnku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz zdecydowanym ruchem wylewamy ciasto formując z niego kwiatki. Chruściki smażymy z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.