jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Lane kwiatuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kwiatuszki przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Dzieci były nimi zachwycone.

Lane kwiatuszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lane kwiatuszki

 

  • Składniki:
  • 250 g mąki,
  • 3 jajka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 0,5 łyżki cukru,
  • Około 200 ml mleka,
  • Szczypta soli,
  • Olej do smażenia,
  • Cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Lane kwiatuszki
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego żółtka, cukier oraz cukier waniliowy. Mieszamy razem i dodajemy mąkę. Dokładnie miksujemy, a następnie dodajemy ubitą pianę. Konsystencja ciasta powinna przypominać ciasto na racuchy, musi być gęstsze niż na naleśniki. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do worka cukierniczego z założoną okrągłą końcówką. Jeśli ktoś nie ma szprycy cukierniczej lub worka może ciasto przełożyć do butelki po Kubusiu z dzióbkiem. W garnku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz zdecydowanym ruchem wylewamy ciasto formując z niego kwiatki. Chruściki smażymy z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Lane kwiatuszki
Żółtka oddzielamy od białek. łączymy z mlekiem i cukrem.
Lane kwiatuszki
Ubitą pianę łączymy z ciastem (wcześniej przygotowaną mieszaniną: mąka, cukier, mleko, żółtka, cukier waniliowy)
Lane kwiatuszki
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na rozgrzany tłuszcz formując kwitek.
Lane kwiatuszki
Wyciśnięte chruściki smażymy z obu stron do zrumienienia.

Tagi:

jajko jajka