Sposób przygotowania:
Langosz z ziemniakami
Pokruszone drożdże mieszamy z cukrem i 100 ml ciepłej wody. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut.
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i dokładnie tłuczemy.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, ziemniaki i wyrośnięty zaczyn. Dodajemy resztę wody i zagniatamy ciasto, stopniowo wlewając olej.
Zagniecione ciasto zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około pół godziny. Później dzielimy ciasto na 8 kulek, o wadze około 120 gram każda. Spłaszczamy każdą kulkę, rozciągamy ciasto na boki i formujemy placek.
Langosze wrzucamy na głęboki, rozgrzany olej i smażymy przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Układamy je na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Smarujemy langosze jogurtem naturalnym, posypujemy startym żółtym serem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i dokładnie tłuczemy.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, ziemniaki i wyrośnięty zaczyn. Dodajemy resztę wody i zagniatamy ciasto, stopniowo wlewając olej.
Zagniecione ciasto zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około pół godziny. Później dzielimy ciasto na 8 kulek, o wadze około 120 gram każda. Spłaszczamy każdą kulkę, rozciągamy ciasto na boki i formujemy placek.
Langosze wrzucamy na głęboki, rozgrzany olej i smażymy przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Układamy je na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Smarujemy langosze jogurtem naturalnym, posypujemy startym żółtym serem oraz posiekanym szczypiorkiem.
ciasteczka
skuter5