Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Langosz z ziemniakami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Langosze, czyli drożdżowe placki usmażone w głębokim oleju to danie kuchni węgierskiej. Najbardziej smakują w klasycznej, wegetariańskiej formie, podane z żółtym serem.

Langosz z ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Langosz z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Langosz z ziemniakami
Pokruszone drożdże mieszamy z cukrem i 100 ml ciepłej wody. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut.

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i dokładnie tłuczemy.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, ziemniaki i wyrośnięty zaczyn. Dodajemy resztę wody i zagniatamy ciasto, stopniowo wlewając olej.

Zagniecione ciasto zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około pół godziny. Później dzielimy ciasto na 8 kulek, o wadze około 120 gram każda. Spłaszczamy każdą kulkę, rozciągamy ciasto na boki i formujemy placek.

Langosze wrzucamy na głęboki, rozgrzany olej i smażymy przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Układamy je na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Smarujemy langosze jogurtem naturalnym, posypujemy startym żółtym serem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Langosz z ziemniakami
Pokruszone drożdże mieszamy z cukrem i 100 ml ciepłej wody. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut.
Langosz z ziemniakami
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i dokładnie tłuczemy.
Langosz z ziemniakami
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, ziemniaki i wyrośnięty zaczyn.
Langosz z ziemniakami
Spłaszczamy każdą kulkę, rozciągamy ciasto na boki i formujemy placek.