Sposób przygotowania:
Langosz ze śmietaną i serem
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy letnie mleko – odstawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy mąkę, szczyptę soli, przestudzone ziemniaki i zagniatamy ciasto – powinno być elastyczne i gładkie. Odstawimy je na minimum 35 do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy okrasę. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy w miseczce z 3 łyżkami wody i oliwy z oliwek. Stolnicę podsypujemy mąką, przekładamy na nie ciasto, odrywamy kawałek i ręką formujemy w miarę okrągłe placki. Na patelni rozgrzewamy olej ( warstwa ,minimum 3 cm ), kładziemy placek i smażymy po 2-4 minuty z każdej strony aż do ładnego zarumienienia. Usmażone placki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Każdy placek smarujemy okrasą, kładziemy łyżkę śmietany i posypujemy startym na grubych oczkach serem żółtym, serwujemy od razu.