Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Langosz ze śmietaną i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Langosz to placek z ciasta drożdżowego z dodatkiem gotowanych ziemniaków , smażony na gorącym tłuszczu i serwowany z różnego rodzaju dodatkami poczynając od masła czosnkowego a kończąc na gulaszu :)

Langosz ze śmietaną i serem

Składniki:

Langosz ze śmietaną i serem

 

 

Sposób przygotowania:

Langosz ze śmietaną i serem
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy letnie mleko – odstawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy mąkę, szczyptę soli, przestudzone ziemniaki i zagniatamy ciasto – powinno być elastyczne i gładkie. Odstawimy je na minimum 35 do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy okrasę. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy w miseczce z 3 łyżkami wody i oliwy z oliwek. Stolnicę podsypujemy mąką, przekładamy na nie ciasto, odrywamy kawałek i ręką formujemy w miarę okrągłe placki. Na patelni rozgrzewamy olej ( warstwa ,minimum 3 cm ), kładziemy placek i smażymy po 2-4 minuty z każdej strony aż do ładnego zarumienienia. Usmażone placki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Każdy placek smarujemy okrasą, kładziemy łyżkę śmietany i posypujemy startym na grubych oczkach serem żółtym, serwujemy od razu.

Tagi:

sery ciasto ser