WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1715]

Langosze - węgierskie placki ziemniaczane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Węgierskie placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków na drożdżach. Są pulchne i puszyste, można je jeść na słodko lub na wytrawnie.

Langosze - węgierskie placki ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Langosze - węgierskie placki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Langosze - węgierskie placki ziemniaczane

ETAP 1:

Ziemniaki zmielić. Mleko lekko podgrzać. Drożdże wymieszać z cukrem i 1/3 mleka i odstawić do wyrośnięcia. Do ziemniaków wsypać mąkę i sól. Wlać olej i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiać ciasto rękami dolewając powoli resztę mleka. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.

Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Ręką odrywać porcje ciasta, spłaszczać je w dłoniach i układać na patelni. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Wykładać na talerz.

Podawać z cukrem lub z kwaśną śmietaną.

Langosze - węgierskie placki ziemniaczane
Langosze w trakcie smażenia na pateln na olejui
Langosze - węgierskie placki ziemniaczane
Uformowane placki ziemniaczane włożone na patelnię
Langosze - węgierskie placki ziemniaczane
Ciasto drożdżowo - ziemniaczane po wyrośnięciu
Langosze - węgierskie placki ziemniaczane
Zagniecione ciasto na langosze przed wyrośnięciem