Sposób przygotowania:
Langosze - węgierskie placki ziemniaczaneETAP 1:
Ziemniaki zmielić. Mleko lekko podgrzać. Drożdże wymieszać z cukrem i 1/3 mleka i odstawić do wyrośnięcia. Do ziemniaków wsypać mąkę i sól. Wlać olej i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiać ciasto rękami dolewając powoli resztę mleka. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Ręką odrywać porcje ciasta, spłaszczać je w dłoniach i układać na patelni. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Wykładać na talerz.
Podawać z cukrem lub z kwaśną śmietaną.
SylaUla
WanilioweImprowizacj
SylaUla napisał(a):