Sposób przygotowania:
Węgierskie placki Langosze
Obierz opłucz i ugotuj ziemniaki do miękkości , następnie odlej wodę i pognieść z tłuczkiem na puree. Ciepłe mleko cukier i drożdże włóż do miski i dokładnie wymieszaj. Odstawić na 10 minut.
W drugiej misce wymieszać mąkę z solą, dodaj ziemniaki, olej, oraz rozczyn z drożdży, wymieszaj ponownie dodając pozostałe mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Ciasto musi być sprężyste,nie powinno lepić się do rąk i powinno odchodzić od brzegów miski. Ciasto wyrabiać do 8 min i nie powinno kleić się do rąk. Wyrobione ciasto obsypać mąką, zostawić do wyrastania w ciepłym miejsce na godzinę, kiedy ciasto powiększy objętość robimy sobie porcje, formując placki, smażymy w głębokim oleju na złoty kolor z obydwu stron ( tak jak pączki) głębokość oleju powinna mieć około 6 cm.
Po wyciągnięciu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. Ciepłe Langosze smarujemy masłem czosnkowym i posypujemy serem.
Masło czosnkowe ; czosnek obrać przecisnąć przez praskę połączyć z masłem dodać mielonego pieprzu i soli do smaku..
W drugiej misce wymieszać mąkę z solą, dodaj ziemniaki, olej, oraz rozczyn z drożdży, wymieszaj ponownie dodając pozostałe mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Ciasto musi być sprężyste,nie powinno lepić się do rąk i powinno odchodzić od brzegów miski. Ciasto wyrabiać do 8 min i nie powinno kleić się do rąk. Wyrobione ciasto obsypać mąką, zostawić do wyrastania w ciepłym miejsce na godzinę, kiedy ciasto powiększy objętość robimy sobie porcje, formując placki, smażymy w głębokim oleju na złoty kolor z obydwu stron ( tak jak pączki) głębokość oleju powinna mieć około 6 cm.
Po wyciągnięciu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. Ciepłe Langosze smarujemy masłem czosnkowym i posypujemy serem.
Masło czosnkowe ; czosnek obrać przecisnąć przez praskę połączyć z masłem dodać mielonego pieprzu i soli do smaku..
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Są pyszne spróbuj ;)